Babka kawowa z orzechami
Babka dla osób, które poszukują z ciastach nowych smaków. Zainspirowałam się przepisem z lutowego wydania Przyjaciółki, jednak po swojemu zamieniłam część mąki pszennej na mąkę gryczaną, dodałam cukier nierafinowany, a kawę mieloną zastąpiłam rozpuszczalną. Ciasto puszyste, bardzo lekkie, kto nie lubi smaku kawy, może dodać kakao. Użyłam gotowego lukru, o smaku cytrynowym ( wybaczcie ), ale w przepisie podaję przepis na lukier kawowy z oryginalnego przepisu. Ciasto można udekorować czekoladą. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 120 g. cukru brązowego nierafinowanego
- 60 ml. mleka
- 90 g . miodu naturalnego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 60 g. posiekanych orzechów
- 60 g. masła
- 50 g. mąki gryczanej jasnej + 50 g. mąki pszennej
- 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- Mleko, miód, masło i cukier podgrzewam w rondelku, do czasu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiam do przestudzenia.
- W misce mieszam wszystkie sypkie składniki, czyli przesiane mąki, orzechy, sodę i kawę.
- Białka ubijam z solą na sztywną pianę.
- Do przestudzonej masy miodowej dodaję sypkie składniki i żółtka, całość dokładnie mieszam na najniższych obrotach. Dodaję pianę i delkatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
- Małą foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
- Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piekę w temp. 180 stopni, około 45 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
- Przepis na lukier kawowy. Cukier należy rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem. Wystudzoną babkę można udekorować lukrem. Można, tak jak ja użyć gotowego lukru ;-) Udanych wypieków :-)