Babka kawowa z orzechami

Babka dla osób, które poszukują z ciastach nowych smaków. Zainspirowałam się przepisem z lutowego wydania Przyjaciółki, jednak po swojemu zamieniłam część mąki pszennej na mąkę gryczaną, dodałam cukier nierafinowany, a kawę mieloną zastąpiłam rozpuszczalną. Ciasto puszyste, bardzo lekkie, kto nie lubi smaku kawy, może dodać kakao. Użyłam gotowego lukru, o smaku cytrynowym ( wybaczcie ), ale w przepisie podaję przepis na lukier kawowy z oryginalnego przepisu. Ciasto można udekorować czekoladą. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Babka kawowa z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 120 g. cukru brązowego nierafinowanego
  • 60 ml. mleka
  • 90 g . miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 60 g. posiekanych orzechów
  • 60 g. masła
  • 50 g. mąki gryczanej jasnej + 50 g. mąki pszennej
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
Składniki na lukier
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  1. Mleko, miód, masło i cukier podgrzewam w rondelku, do czasu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiam do przestudzenia.
  2. W misce mieszam wszystkie sypkie składniki, czyli przesiane mąki, orzechy, sodę i kawę.
  3. Białka ubijam z solą na sztywną pianę.
  4. Do przestudzonej masy miodowej dodaję sypkie składniki i żółtka, całość dokładnie mieszam na najniższych obrotach. Dodaję pianę i delkatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Małą foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
  6. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piekę w temp. 180 stopni, około 45 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
  7. Przepis na lukier kawowy. Cukier należy rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem. Wystudzoną babkę można udekorować lukrem. Można, tak jak ja użyć gotowego lukru ;-) Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Babka kawowa z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka kawowa z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka bananowa z orzechami – przepis
4

Babka bananowa z orzechami – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Mazurek różany
1

Mazurek różany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
4

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj