Babka kawowa z orzechami

Babka dla osób, które poszukują z ciastach nowych smaków. Zainspirowałam się przepisem z lutowego wydania Przyjaciółki, jednak po swojemu zamieniłam część mąki pszennej na mąkę gryczaną, dodałam cukier nierafinowany, a kawę mieloną zastąpiłam rozpuszczalną. Ciasto puszyste, bardzo lekkie, kto nie lubi smaku kawy, może dodać kakao. Użyłam gotowego lukru, o smaku cytrynowym ( wybaczcie ), ale w przepisie podaję przepis na lukier kawowy z oryginalnego przepisu. Ciasto można udekorować czekoladą. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Babka kawowa z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 120 g. cukru brązowego nierafinowanego
  • 60 ml. mleka
  • 90 g . miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 60 g. posiekanych orzechów
  • 60 g. masła
  • 50 g. mąki gryczanej jasnej + 50 g. mąki pszennej
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
Składniki na lukier
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  1. Mleko, miód, masło i cukier podgrzewam w rondelku, do czasu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiam do przestudzenia.
  2. W misce mieszam wszystkie sypkie składniki, czyli przesiane mąki, orzechy, sodę i kawę.
  3. Białka ubijam z solą na sztywną pianę.
  4. Do przestudzonej masy miodowej dodaję sypkie składniki i żółtka, całość dokładnie mieszam na najniższych obrotach. Dodaję pianę i delkatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Małą foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
  6. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piekę w temp. 180 stopni, około 45 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
  7. Przepis na lukier kawowy. Cukier należy rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem. Wystudzoną babkę można udekorować lukrem. Można, tak jak ja użyć gotowego lukru ;-) Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Babka kawowa z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka kawowa z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka bananowa z orzechami – przepis
4

Babka bananowa z orzechami – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

Beti Beti
kruche babeczki

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka biszkoptowa
2

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Nugat z pistacjami, żurawiną i migdałami

Nugat z pistacjami, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami

Tort naleśnikowy ombre z kreme…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami

Ciasto marchewkowe z kokosowym…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Razowe tosty z pastą z fasoli z orzechami i olejem lnianym

Razowe tosty z pastą z fasoli…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami

Ekspresowe ciasto cynamonowe z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim