Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami
Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania.
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej 630
40 g cukru
125 ml mleka
60 g masła+ do wysmarowania formy
70 g suszonych śliwek
5 cl rumu lub koniaku
15-19 migdałów
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży-5 g
2 łyżki mleka
Wykonanie:
- suche składniki poza śliwkami i migdałami wymieszać w misce. Dolać podgrzane mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Dodac pokrojone w małe kawałki miękkie masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce
- śliwki pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc
- foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale
- wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszac ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło
- piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec 30 minut
- pierwsze 10 minut studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć z formy i studzic na kratce. Oprószyć cukrem pudrem