Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

Pamiętacie babkę maślaną z kruszonką, na którą przepis podałem Wam dwa lata temu? ? Od tego czasu jest to zdecydowanie moja ulubiona wielkanocna baba. Upiekłem ją już wiele razy, nawet bez specjalnej okazji i za każdym razem znika w tempie ekspresowym. Uwielbiam ją za jej delikatność oraz lekkość. Niby to zwykła babka drożdżowa, ale za sprawą dużej ilości masła oraz dzięki powolnemu wyrastaniu w lodówce nabiera rozkosznej puszystości. Smakiem przypomina francuską brioszkę i naprawdę nie można się jej oprzeć. ?

Tym razem postanowiłem ten sprawdzony już przepis lekko zmodyfikować i wzbogacić rodzynkami nasączonymi w rumie. Dzięki temu jest naprawdę odświętna i smakuje jeszcze lepiej. Rodzynki najlepiej zalać rumem i odstawić na tydzień, a później przed samymi Świętami dodać do ciasta. Wtedy zyskają najwięcej aromatu. Dlatego już z wyprzedzeniem publikuję ten przepis, bo koniecznie musicie go wypróbować. ? Ta babka drożdżowa z rodzynkami w rumie nawet w wersji sauté smakuje wyśmienicie, ale oczywiście możecie ją polukrować lub polać czekoladą, aby wyglądała jeszcze bardziej odświętnie. ?

Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

Ilość porcji: 8-16
Czas przygotowania: 40 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 650)
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 80 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 150 g zimnego masła

 

Rodzynki w rumie:

  • 200 g dużych rodzynek dobrej jakości
  • ok. 100 ml ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE

Rodzynki w rumie

  1. Rodzynki przełóż do słoiczka i zalej rumem, aż całkowicie je pokryje.
  2. Słoik odstaw na minimum całą noc lub najlepiej na kilka dni.

 

Ciasto drożdżowe

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Jeżeli korzystasz z drożdży świeżych, to rozprowadź je najpierw w letnim mleku.
  2. Kolejno wlej mleko, wbij jajka i zacznij zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Najlepiej skorzystać tutaj z miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Pięć minut wyrabiania powinno wystarczyć.
  3. Kolejno dodaj rodzynki w rumie (wraz z pozostałym płynem) i ciasto zagnieć krótko ponownie do połączenia się składników.
  4. Zimne masło pokrój w plastry i dodawaj je kawałek po kawałku do ciasta, cały czas je wyrabiając na najniższych obrotach miksera. Jeżeli zagniatasz ciasto ręcznie, podsypuj je mąką, gdy będzie mocno kleić się do rąk.
  5. Gdy kawałki masła przestaną być widoczne, a ciasto będzie miękkie i gładkie, przełóż je do posmarowanej olejem miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Miskę wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Kolejnego dnia wyjmij miskę z lodówki i ogrzej ciasto w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Wyrób je krótko ponownie i przełóż do foremki na babkę o średnicy 20-24 cm, posmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką.
  7. Ciasto wyrównaj, a formę przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 1,5 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
  8. Babkę piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. Kolejno przestudź przez kwadrans, wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ją dodatkowo polukrować.

Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów