Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie
Pamiętacie babkę maślaną z kruszonką, na którą przepis podałem Wam dwa lata temu? ? Od tego czasu jest to zdecydowanie moja ulubiona wielkanocna baba. Upiekłem ją już wiele razy, nawet bez specjalnej okazji i za każdym razem znika w tempie ekspresowym. Uwielbiam ją za jej delikatność oraz lekkość. Niby to zwykła babka drożdżowa, ale za sprawą dużej ilości masła oraz dzięki powolnemu wyrastaniu w lodówce nabiera rozkosznej puszystości. Smakiem przypomina francuską brioszkę i naprawdę nie można się jej oprzeć. ?
Tym razem postanowiłem ten sprawdzony już przepis lekko zmodyfikować i wzbogacić rodzynkami nasączonymi w rumie. Dzięki temu jest naprawdę odświętna i smakuje jeszcze lepiej. Rodzynki najlepiej zalać rumem i odstawić na tydzień, a później przed samymi Świętami dodać do ciasta. Wtedy zyskają najwięcej aromatu. Dlatego już z wyprzedzeniem publikuję ten przepis, bo koniecznie musicie go wypróbować. ? Ta babka drożdżowa z rodzynkami w rumie nawet w wersji sauté smakuje wyśmienicie, ale oczywiście możecie ją polukrować lub polać czekoladą, aby wyglądała jeszcze bardziej odświętnie. ?
Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie
Ilość porcji: 8-16
Czas przygotowania: 40 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 650)
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 80 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 150 g zimnego masła
Rodzynki w rumie:
- 200 g dużych rodzynek dobrej jakości
- ok. 100 ml ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE
Rodzynki w rumie
- Rodzynki przełóż do słoiczka i zalej rumem, aż całkowicie je pokryje.
- Słoik odstaw na minimum całą noc lub najlepiej na kilka dni.
Ciasto drożdżowe
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Jeżeli korzystasz z drożdży świeżych, to rozprowadź je najpierw w letnim mleku.
- Kolejno wlej mleko, wbij jajka i zacznij zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Najlepiej skorzystać tutaj z miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Pięć minut wyrabiania powinno wystarczyć.
- Kolejno dodaj rodzynki w rumie (wraz z pozostałym płynem) i ciasto zagnieć krótko ponownie do połączenia się składników.
- Zimne masło pokrój w plastry i dodawaj je kawałek po kawałku do ciasta, cały czas je wyrabiając na najniższych obrotach miksera. Jeżeli zagniatasz ciasto ręcznie, podsypuj je mąką, gdy będzie mocno kleić się do rąk.
- Gdy kawałki masła przestaną być widoczne, a ciasto będzie miękkie i gładkie, przełóż je do posmarowanej olejem miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Miskę wstaw do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia wyjmij miskę z lodówki i ogrzej ciasto w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Wyrób je krótko ponownie i przełóż do foremki na babkę o średnicy 20-24 cm, posmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką.
- Ciasto wyrównaj, a formę przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 1,5 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Babkę piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. Kolejno przestudź przez kwadrans, wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ją dodatkowo polukrować.