Babka caffe-latte

Babka caffe-latte
Prosta, uniwersalna i puszysta babka w trzech kolorach. Kolor jaśniejszy z kawą rozpuszczalną w proszku, kolor ciemniejszy z kakao. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, a całość udekorować czekoladą z dodatkiem korzennej przyprawy, wtedy otrzymamy pyszną babkę ze świątecznym akcentem

Zdjęcie - Babka caffe-latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Jajka ubijam z cukrem na pianę, na najniższych obrotach. Kiedy piana będzie puszysta i lśniąca, dodaję masło. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielę na trzy równe części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną. Podłużną foremkę wykładam papierem do pieczenia. Do foremki kolejno leję masy jasną, z kawą i z kakao. Ciasto piekę około 60 minut. Drewniany patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotową babkę studzę na kratce. Udanych wypieków

Zdjęcie - Babka caffe-latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka caffe-latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów