Babka bananowa z marchewką i orzechami

Ta babka na pewno Cię nie rozczaruje, jest po brzegi wypełniona bananami, marchewką i orzechami. Banany wybierz słodkie i mocno dojrzałe, w takim przypadku wystarczy 1/3 szklanki cukru.
Sycąca i łatwa babka bez użycia miksera, dobra dla dzieci i dorosłych 🙂
Składniki na babkę bananową z marchewką i orzechami
tortownica 23 cm lub mała foremka na babki o poj. 1 litr
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 lub 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 2 mniejsze mocno dojrzałe banany
- 1 średnia marchewka
- garść posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Jak upiec babkę bananową z marchewką i orzechami?
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę na babki posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
W misce rozgnieć banany na papkę, dodaj marchewkę startą na małych oczkach, pomieszaj.
Dodaj cukier, roztrzepane widelcem jajka i olej. Pomieszaj składniki.
Dodaj przesiane suche składniki, pomieszaj krótko, tylko do połączenia produktów. Na końcu dodaj posiekane orzechy. Ciasto będzie dość gęste.
Masę przełóż łyżką do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Foremkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 45 – 50 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę zostaw do schłodzenia, następnie wyjmij z foremki.
Babka najlepiej smakuje na następny dzień. Smacznego 🙂