Babeczki z czereśniami ( na oleju rzepakowym )
Pierwsze czereśnie upolowane u sąsiadki trafiły do babeczek. Babeczki to niezwykłe, ponieważ wzbogacone cennym olejem rzepakowym oraz dla podkreślenia smaku - ajerkoniakiem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - jest to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy !
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
6 łyżek ajerkoniaku/likieru jajecznego
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mleka
200-250 g wypestkowanych czereśni
WYKONANIE:
Przygotować 2 miski. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia - wymieszać.
W drugiej misce zmiksować mleko, jajko, ajerkoniak i olej.
Do mokrych składników dodać składniki suche - szybko wymieszać.
Przygotować blachę do muffinek. Formę natłuścić lub w jej otwory włożyć papilotki.
Ciasto równomiernie rozłożyć do każdej papilotki. Na wierzchu ułożyć czereśnie.
Piec w 175 stopniach C przez 35 minut.
Smacznego !