Babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną

Babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną

Zdjęcie - Babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mamy słodką propozycję karnawałową 🧁Pyszne babeczki kakaowe upieczone na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze. Także dłużej zachowują świeżość.

Składniki na babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 150 g konfitury różanej
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone

Zdjęcie - Babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną?

Suche składniki na babeczki kakaowe mieszamy razem w misce. Osobno łączymy mokre składniki.

Suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy tylko do połączenia składników.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni C. Silikonową formę smarujemy olejem rzepakowym.

Wypełniamy foremki ciastem na babeczki kakaowe z różą i bitą śmietanąi wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babeczki pieczemy przez ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.

Babeczki kakaowe studzimy na kratce. Następnie odkrawamy górę babeczek (górę rozkruszamy do dekoracji), smarujemy konfiturą z róży, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy rozkruszonym ciastem.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów