Babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną
Dziś mamy słodką propozycję karnawałową 🧁Pyszne babeczki kakaowe upieczone na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze. Także dłużej zachowują świeżość.
Składniki na babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju Kujawskiego
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 150 g konfitury różanej
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
Jak upiec babeczki kakaowe z różą i bitą śmietaną?
Suche składniki na babeczki kakaowe mieszamy razem w misce. Osobno łączymy mokre składniki.
Suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy tylko do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni C. Silikonową formę smarujemy olejem rzepakowym.
Wypełniamy foremki ciastem na babeczki kakaowe z różą i bitą śmietanąi wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babeczki pieczemy przez ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
Babeczki kakaowe studzimy na kratce. Następnie odkrawamy górę babeczek (górę rozkruszamy do dekoracji), smarujemy konfiturą z róży, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy rozkruszonym ciastem.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis