Babeczki drożdżowe z borówkami i gorzką czekoladą

Drożdżowe babeczki powstały z potrzeby chwili, zabrakło pieczywa na śniadanie, były natomiast składniki potrzebne do przygotowania drożdżowych bułeczek. W ciepłe dni ciasta drożdżowe szybko wyrastają. Wczesnym rankiem upiekłam dziewięć babeczek – jagodzianek, wszystkie zniknęły na śniadanie, najsmaczniejsze do kubka ciepłego kakao

Zdjęcie - Babeczki drożdżowe z borówkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • 1 jajko
Farsz
  • 3/4 szkl. jagód
  • 2 kostki gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce
  • łyżeczka płynnego miodu
Do letniego mleka dodaję miód i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka minut. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję rozkłócone jajko, mąkę i wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Ciasto wyrabiam kilka minut, do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i przykrywam lnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czyste i osuszone borówki mieszam z miodem i gorzką czekoladą. Z ciasta odrywam małe kawałki, delikatnie rozciągam, na środek każdego placka daję dwie łyżeczki farszu. Brzegi dokładnie zlepiam. Na wierzch dałam borówki z brązowym cukrem, ale nie polecam tej metody, ponieważ babeczki szybko rosną, a borówki zapominają gdzie jest ich miejsce i spadają 😉 Można posmarować wierzch babeczek rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i posypać brązowym cukrem. Bułeczki układam zlepieniem do dołu, w silikonowej formie na większe muffiny. Czas pieczenia, to koło 25 minut, temp. 180 stopni. Udanych wypieków

Zdjęcie - Babeczki drożdżowe z borówkami i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy