Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami
To takie domowe, letnie ciasto, które miło będzie zjeść na tarasie, balkonie lub ogrodzie. Przy tym zdrowe. Z mąki gryczanej, jaj i oleju. Dobrze smakuje z kulką lodów cynamonowych lub waniliowych.
śliwki ( dowolne u mnie santa rosa) ok. 8 lub 12 sztuk
250 gram mąki gryczanej
4 jaja
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego lub cukru
wanilia mielona 1/2 łyżeczki
olej z pestek winogron 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
płatki migdałowe - garść
3 sztuki goździków i 1 łyżka cukru trzcinowego
forma 18 cm wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem
Śliwki umyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestki. W moździerzu lub młynku zmielić goździki z cukrem trzcinowy.
Jaja ubić z miodem, wanilią na puch, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewać olej cały czas mieszając. Wylać ciasto na przygotowaną formę. Na wierzch ułożyć śliwki. Posypać cukrem z goździkami, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach do godziny.