Albondigas en salsa - pulpety mięsne w sosie - kuchnia hiszpańska
Dziś zabieram Was do Hiszpanii, a dokładnie w region Andaluzji.
Andaluzja jest regionem rolniczo-przemysłowym, z rozwiniętym górnictwem, uprawami oliwek, bawełny, dębu korkowego, cytrusów i palm datylowych.
Jej stolicą jest Sewilla.
Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb.
Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło.
Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem.
Koniecznie wypróbujcie!
Pycha!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* mielona wołowina – 200 g
* mielona wieprzowina – 100 g
* łuskany zielony groszek – 100 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* małe jajko – 1 szt
* posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
* papryka ostra – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* bulion warzywny – ok. 150 ml
* oliwa z oliwek -2 łyżki
* sól , pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz.
Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ).
Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę.
Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek.
Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!