Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło jeden z podstawowych posiłków w tym regionie. Oczywiście chleb nasączony oliwą i octem, następnie zagęszczony migdałami i przyprawiony czosnkiem to spuścizna po średniowiecznych wpływach kultury muzułmańskiej. Dziś ajoblanco jest jednym z typowych dań w andaluzyjskich prowincjach i w każdej przyrządzane jest w nieco odmienny sposób. W oryginale zupę podaje się z białymi winogronami odmiany muscat (szczególnie w Maladze) oraz często jabłkiem lub melonem, które mają łagodzić smak czosnku. Ja zaś postanowiłem dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników.

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 200 g migdałów
  • 200 g czerstwej bagietki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki
  • 30 ml octu winnego
  • 1 litr lodowatej wody
  • sól do smaku
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

* PRZYGOTOWANIE
Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, wypłucz i obierz. Następnie zalej je ponownie zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodą, a migdały wrzuć do kielicha blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą.
Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj z burakami oraz koperkową oliwą.
*

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy