Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło jeden z podstawowych posiłków w tym regionie. Oczywiście chleb nasączony oliwą i octem, następnie zagęszczony migdałami i przyprawiony czosnkiem to spuścizna po średniowiecznych wpływach kultury muzułmańskiej. Dziś ajoblanco jest jednym z typowych dań w andaluzyjskich prowincjach i w każdej przyrządzane jest w nieco odmienny sposób. W oryginale zupę podaje się z białymi winogronami odmiany muscat (szczególnie w Maladze) oraz często jabłkiem lub melonem, które mają łagodzić smak czosnku. Ja zaś postanowiłem dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników.

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 200 g migdałów
  • 200 g czerstwej bagietki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki
  • 30 ml octu winnego
  • 1 litr lodowatej wody
  • sól do smaku
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

* PRZYGOTOWANIE
Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, wypłucz i obierz. Następnie zalej je ponownie zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodą, a migdały wrzuć do kielicha blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą.
Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj z burakami oraz koperkową oliwą.
*

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Arbuzowe gazpacho
2

Arbuzowe gazpacho

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tarator - chłodnik z ogórkami i orzechami
2

Tarator - chłodnik z ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką i awokado
2

Gazpacho z pieczonych warzyw z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Frittata ze szparagami na pożegnanie sezonu

Frittata ze szparagami na poże…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Na dobry początek dnia

Na dobry początek dnia

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sos mojo verde do jajek
1

Sos mojo verde do jajek

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Paella z ośmiornicą i kurczakiem

Paella z ośmiornicą i kurczaki…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tortilla hiszpańska z serem feta
1

Tortilla hiszpańska z serem fe…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Tortilla de patatas
1

Tortilla de patatas

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!