Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło jeden z podstawowych posiłków w tym regionie. Oczywiście chleb nasączony oliwą i octem, następnie zagęszczony migdałami i przyprawiony czosnkiem to spuścizna po średniowiecznych wpływach kultury muzułmańskiej. Dziś ajoblanco jest jednym z typowych dań w andaluzyjskich prowincjach i w każdej przyrządzane jest w nieco odmienny sposób. W oryginale zupę podaje się z białymi winogronami odmiany muscat (szczególnie w Maladze) oraz często jabłkiem lub melonem, które mają łagodzić smak czosnku. Ja zaś postanowiłem dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników.

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 200 g migdałów
  • 200 g czerstwej bagietki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki
  • 30 ml octu winnego
  • 1 litr lodowatej wody
  • sól do smaku
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

* PRZYGOTOWANIE
Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, wypłucz i obierz. Następnie zalej je ponownie zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodą, a migdały wrzuć do kielicha blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą.
Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj z burakami oraz koperkową oliwą.
*

Zdjęcie - Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z kalarepą
1

Chłodnik z kalarepą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Arbuzowe gazpacho
2

Arbuzowe gazpacho

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tarator - chłodnik z ogórkami i orzechami
2

Tarator - chłodnik z ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką i awokado
2

Gazpacho z pieczonych warzyw z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą
1

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią

Batoniki proteinowe z kakao i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Tartaletki z masłem orzechowym i kajmakiem

Tartaletki z masłem orzechowym…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki z makiem
1

Drożdżówki z makiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kalafior i groszek
1

Kalafior i groszek

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kulki Rafaello + film
1

Kulki Rafaello + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ptysie z kremem orzechowym

Ptysie z kremem orzechowym

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!