Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Kiedy mieszkałem w Hiszpanii, sos czosnkowy aïoli zwany w Katalonii i Walencji allioli, był podstawą moich śniadań. Może niekoniecznie zbyt zdrową i kreatywną, ale wprost nie mogłem sobie tej przyjemności odmówić. Do dzisiaj pamiętam moje poranne wyprawy do słynnej walenckiej sieciówki po świeżą barra de pan de pueblo (bagietkę rustykalną) oraz charakterystyczny żółty pojemniczek wypełniony po brzegi allioli. Zanurzałem w nim po prostu porwaną na kawałki chrupiącą bagietkę i rozkoszowałem tą czosnkową emulsją. W podobny sposób pochłaniałem również owoce morza, zatapiając je w majonezie. Piękna sprawa! W sumie z perspektywy czasu nie dziwię się, że po powrocie do Polski wróciłem o te parę kilo cięższy. 😉 Obecnie, mimo bardziej zróżnicowanego sposobu odżywiania się, aioli przygotowuję często samodzielnie. W końcu to taki domowy majonez z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny więc nie ma nic w trudnego, żeby go ukręcić samodzielnie. Jednak ze względu na moją ostatnią fascynację czarnym czosnkiem postanowiłem zrobić kilka prób i przygotować sos aioli właśnie z jego udziałem. Bazowałem na klasycznej recepturze, nieco zmieniając proporcje, rodzaj oleju i dodatki. W ten sposób narodziło się allioli negro, czyli po prostu aioli z czarnym czosnkiem. Wspaniały gęsty sos o czekoladowej barwie i niespotykanym dotąd smaku.

Tak jak wspomniałem, przygotowując aioli z czarnym czosnkiem, trzymałem się tradycyjnej receptury. Jednakże zamiast oliwy z oliwek, z której ten sos przygotowuje się od Prowansji po Katalonię, postawiłem na tłoczony na zimno olej rzepakowy. Oliwa z oliwek ma moim zdaniem zbyt wyrazisty smak, przez co charakterystyczny aromat czarnego czosnku był przy niej gorzej wyczuwalny. Świetnie nada się również dobrej jakości olej słonecznikowy, ale wybór tłuszczu pozostawiam już Wam. Gotowe aioli z czarnym czosnkiem doprawiłem dodatkowo czerwonym grubo mielonym pieprzem, który nie tylko nadaje zrównoważonej słodkości, ale też ładnie się prezentuje na czekoladowym podłożu.

Taki sos świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem, grzankami, jajkami, pieczonymi warzywami (szczególnie ziemniakami i frytkami), czy jako dip do krakersów oraz innych chrupiących przekąsek. Aioli z czarnym czosnkiem możecie również podać z rybami, czy owocami morza; szczególnie dobrze smakują z nim krewetki w tempurze. To, jak go wykorzystacie to już kwestia Waszej wyobraźni. Ja ten przepis na moje allioli negro tutaj dla Was zostawię, a Wy nadajcie mu sens w Waszej kuchni. 😉

Wracając jeszcze na moment do samego czarnego czosnku, bo możecie się zastanawiać, skąd go wziąć. Sam od jakiegoś czasu pracuję na produktach od Juleko, które są produkowane wyłącznie z ekologicznych upraw i naturalnie poddawane fermentacji w wysokich temperaturach. W tym przepisie świetnie sprawdziła się pasta z czarnego czosnku, ale możecie również zakupić czosnek w główkach i samemu utrzeć ząbki z gotowym sosem.

Zdjęcie - Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Aioli z czarnym czosnkiem Łukasz Kiedy mieszkałem w Hiszpanii, sos czosnkowy aïoli zwany w Katalonii i Walencji allioli, był podstawą moich śniadań. Może niekoniecznie zbyt zdrową i… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 5 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka (ze średnich jajek)
  • 200-250 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (można wlać więcej, póki sos będzie emulgował)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 główka czarnego czosnku (lub 1 łyżka gotowej pasty od Juleko)
  • świeżo mielony czarny lub czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Przed oddzieleniem żółtek od białek jajka sparz wrzątkiem.
  2. Żółtka oraz sok z cytryny umieść w kielichu blendera. Dodaj chlust oleju i połącz kilkoma ruchami blendera, aż składniki zemulgują.
  3. Następnie cienką strużką wlewaj powoli czas olej, cały czas miksując.
  4. Gdy powstanie gęsty majonez, dodaj obrane ząbki czosnku lub pastę z czarnego czosnku i zmiksuj ponownie, aż do połączenia składników.
  5. Sos aioli dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Przechowuj w lodówce w słoiczku lub szczelnym pojemniku do tygodnia. Podawaj ze świeżym pieczywem lub opisanymi powyżej dodatkami.

Przepisy z tych kategorii

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros
2

Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roscón de reyes
1

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jaja faszerowane łososiem

Jaja faszerowane łososiem

Kasia Kasia
Pełny talerz

Rolada serowa z mięsem mielonym i jajkiem na twardo

Rolada serowa z mięsem mielony…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Puszysty sernik na białkach
2

Puszysty sernik na białkach

food² food²
Food Square

Jajka faszerowane kremem łososiowym

Jajka faszerowane kremem łosos…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Falafel Scotch eggs - wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą

Falafel Scotch eggs - wegetari…

food² food²
Food Square