Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Æbleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek (æbler) i boczku (flæsk) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej z książek o kuchni skandynawskiej, a później znalazłem przepis na blogu Bei. Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 4 jabłka
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania

* PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i gałązki rozmarynu. Smaż kilka minut. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną. Na sam koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i wrzuć plastry usmażonego bekonu. Podawaj wraz z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
*

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Serowa strata ze szpinakiem i pomidorami
1

Serowa strata ze szpinakiem i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem
4

Młoda kapusta zasmażana z bocz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotleciki siekane z młoda kapustą

Kotleciki siekane z młoda kapu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
6

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Botwinka z jajkiem i ziemniakami
1

Botwinka z jajkiem i ziemniaka…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
2

Sałatka z czosnku niedźwiedzie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski?
1

Zielona Misa Buddy. Co ma Bud…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty