Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Æbleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek (æbler) i boczku (flæsk) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej z książek o kuchni skandynawskiej, a później znalazłem przepis na blogu Bei. Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 4 jabłka
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania

* PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i gałązki rozmarynu. Smaż kilka minut. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną. Na sam koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i wrzuć plastry usmażonego bekonu. Podawaj wraz z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
*

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

Ciasto korzenne z gruszkami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zupa dyniowo-bananowa
1

Zupa dyniowo-bananowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Galaretki z owocami
1

Galaretki z owocami

Beti Beti
kruche babeczki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie

Bezglutenowe ciasto czekoladow…

food² food²
Food Square

Szybka sałatka na lunch z orzechami i jabłkiem
1

Szybka sałatka na lunch z orze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
1

Fasolka szparagowa z mięsem mi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pizza drożdżowa bez wyrastania. Z oscypkiem i boczkiem.
1

Pizza drożdżowa bez wyrastania…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Makaron soba z wieprzowiną i warzywami
1

Makaron soba z wieprzowiną i w…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Śmietankowa kapusta z boczkiem
2

Śmietankowa kapusta z boczkiem…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos z papryki
1

Bigos z papryki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Beti Beti
kruche babeczki