Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Æbleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek (æbler) i boczku (flæsk) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej z książek o kuchni skandynawskiej, a później znalazłem przepis na blogu Bei. Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 4 jabłka
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania

* PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i gałązki rozmarynu. Smaż kilka minut. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną. Na sam koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i wrzuć plastry usmażonego bekonu. Podawaj wraz z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
*

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pepperkaker - norweskie pierniczki

Pepperkaker - norweskie pierni…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana
1

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
3

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Jajko sadzone na szpinaku

Jajko sadzone na szpinaku

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roladki z mielonego fileta z kurczaka
1

Roladki z mielonego fileta z k…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wegańskie magdalenki z mąki gryczanej czekoladowe

Wegańskie magdalenki z mąki gr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem

Koktajl z płatkami owsianymi,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną, camem…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy