Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Æbleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek (æbler) i boczku (flæsk) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej z książek o kuchni skandynawskiej, a później znalazłem przepis na blogu Bei. Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 4 jabłka
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania

* PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i gałązki rozmarynu. Smaż kilka minut. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną. Na sam koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i wrzuć plastry usmażonego bekonu. Podawaj wraz z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
*

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną, gruszką i skórką pomarańczową
1

Polędwiczki wieprzowe z żurawi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pasztet
2

Pasztet

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
2

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Dietetyczne ciasto bez cukru
2

Dietetyczne ciasto bez cukru

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Pieczone jabłka
2

Pieczone jabłka

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Szybkie ciasto – rolada z jabłkami
3

Szybkie ciasto – rolada z jabł…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fit jabłka w cieście

Fit jabłka w cieście

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami. Nowe…
1

Tarta z żurawiną, jabłkami i m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z jabłkami i krówka…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta