Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Æbleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek (æbler) i boczku (flæsk) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej z książek o kuchni skandynawskiej, a później znalazłem przepis na blogu Bei. Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 4 jabłka
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania

* PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i gałązki rozmarynu. Smaż kilka minut. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną. Na sam koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i wrzuć plastry usmażonego bekonu. Podawaj wraz z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
*

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szarlotka na zimno
2

Szarlotka na zimno

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z jagodami i gruszkami

Koktajl z jagodami i gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rogaliki z jabłkami Babci Niny

Rogaliki z jabłkami Babci Niny

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Szarlotka truskawkowa
1

Szarlotka truskawkowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szarlotka żurawinowa
2

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście