7 serników na 7 dni tygodnia. Środa. Tarta serowa z nektarynkami.
Przypadł mi zaszczyt wzięcia udziału we wspólnym projekcie kulinarnym. I tak: po pierwsze miał to być sernik, a po drugie - z owocami. Przy tytule posta dzień tygodnia oznacza kolejny sernik uczestniczki w danym dniu. Czyli mój proponowany jest na środę:-) Zgodziłam się na niego z wielką ochotą, choć serników w swoim życiu popełniłam aż 1 (ten). Jako, że jest teraz urodzaj owoców wybór padł na nektarynki. Pomyślałam też aby zrobić taki w wersji fusion. I oto on - tarta z kruchego ciasta, wypełniona włoską delikatną ricottą.
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 115 - 120 g masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka wody,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru,
- 0,5 kg ricotty,
- 2 łyżki śmietany 18% tł.,
- 2 nektarynki,
- cukier ( 1/3 z wagi nektarynek),
- sok z pół cytryny,
- 1 łyżka nalewki pigwowej,
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ponakłuwać, obciążyć fasolą i zapiec w temp. 180 stopni C w formie do tarty na złoty kolor. Wystudzić. Przygotować konfiturę. W tym celu nektarynki pokroić w mniejsze kawałki, zasypać cukrem i podsmażyć do momentu, aż owoce będą się rozpadać, podlewać wodą. Dodać sok z cytryny i pigwówkę. Wystudzić. Podane składniki na masę zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę, potem masę serową. Udekorować plasterkami owoców. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Razem ze mną serniki piekły dziewczyny: 1. Kasia http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/ 2. Ola http://olainthekitchen.blogspot.com/ 3. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/ 4. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/ 5. Magda http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ 6. Aga http://agusiowegotowanie.blogspot.com/ 7. Agata http://my-happykitchen.blogspot.com/