7 serników na 7 dni tygodnia. Środa. Tarta serowa z nektarynkami.





Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 115 - 120 g masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka wody,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru,
- 0,5 kg ricotty,
- 2 łyżki śmietany 18% tł.,
- 2 nektarynki,
- cukier ( 1/3 z wagi nektarynek),
- sok z pół cytryny,
- 1 łyżka nalewki pigwowej,
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ponakłuwać, obciążyć fasolą i zapiec w temp. 180 stopni C w formie do tarty na złoty kolor. Wystudzić. Przygotować konfiturę. W tym celu nektarynki pokroić w mniejsze kawałki, zasypać cukrem i podsmażyć do momentu, aż owoce będą się rozpadać, podlewać wodą. Dodać sok z cytryny i pigwówkę. Wystudzić. Podane składniki na masę zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę, potem masę serową. Udekorować plasterkami owoców. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
