Porady kulinarne
-
Jakie są zasady przygotowania faworków?
Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o :
1) dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu,
2) nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił,
3) smażeniu faworków w szerokich rondlach, żeby mogły swobodnie pływać a
4) temperaturze tłuszczu - nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać,
5) sprawdzeniu temperatury tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra.
6) wrzucaniu do gorącego tłuszczu co pewien czas kawałków surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.
-
Jajka - jak w czasie gotowania uzyskać żółtko w środku?
Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze w środku a nie przy brzegu.
-
-
Czekolada - jak ją rozpuścić w kąpieli wodnej?
Szklaną miskę ustawić na rondelku z gotującą wodą tak, aby nie dotykała dnem wody i mieszać cały czas do rozpuszczenia składników.
-
Soczewica zielona - jak ją gotować?
Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.
-
Babka alzacka - do jakiego piekarnika wstawić ciasto?
Babkę alzacką należy wstawic do ZIMNEGO piekarnika.