Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi, pieczone w foremce na babki. Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste, dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.
Tradycyjnie na Święto Trzech Króli w Hiszpanii przygotowuje się ciasto zwane roscon de Reyes. Ciasto ma kształt wianka i ozdobione jest kandyzowanymi owocami,które symbolizują klejnoty na płaszczach mędrców ze Wschodu.Ciasto po upieczeniu jest także przekrajane na połowę i przekładane najczęściej bitą śmietaną
To chyba najprostszy przepis na szarlotkę, jaki znam. Bez udziwnień i niepotrzebnych komplikacji. To po prostu dwie warstwy półkruchego ciasta przełożone tartymi jabłkami z cynamonem. Tylko tyle! Chociaż sekret tak naprawdę tkwi w odpowiednim przygotowaniu placków, które nie tylko zawierają dużo masła i śmietany, ale także stosunkowo sporą ilość żółtek