Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie

Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie

Zdjęcie - Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że przepisy na chleby w 100% żytnie na zakwasie cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Dlatego postanowiłam przygotować kolejną tego typu propozycje, tym razem chleb z dodatkami. Myślę, że wypiek ten sprawdzi się idealnie na świątecznym stole jako dodatek do waszych ulubionych pasztetów

Oto chleb żytni na zakwasie z kawałkami suszonych śliwek i z aromatycznym rozmarynem. Oczywiście z dodatku ziół można śmiało zrezygnować lub zastąpić je innymi np. suszonym majerankiem. Natomiast słodkie suszone śliwki można zastąpić wędzonymi lub sięgnąć po morelę lub żurawinę.

Ps. chleb trzyma długo świeżość!

Zdjęcie - Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Żytni chleb ze śliwkami i rozmarynem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g suszonych śliwek
  • gałązka świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, sól, zakwas i pokrojone drobno śliwki.
  2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy ciasto do przygotowanej formy.
  3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą/olejem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka ciasto, zwilżamy dłonie wodą i wyrównujemy wierzch. Dekorujemy ciasto listkami rozmarynu i przykrywamy na 4,5 h.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów