Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem
Żur może nie zachwyca kolorem, ale smakiem. Pieczeń z białej kiełbasy jest przepyszna. Idealnie jeśli uda się ją gorącą, prosto z pieca wyjąć i dodać do żuru.
wywar z warzyw 2 litry
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
pieprz w ziarenkach 5 szt.
żurek żytni 1 butelka
majeranek 2 łyżeczki
jaja na twardo 3 szt.
biała kiełbasa 800 g
chrzan tarty świeży 2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
prawdziwki suszone 2 kapelusze
kiełbasa 300 g
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia cebuli
Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy i kapelusze prawdziwków. Gotuj. Na oleju zeszklij cebulę pociętą w kosteczkę, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż dobrej jakości kiełbasy. Dodaj do garnka. Wlej żurek i mieszaj i dodaj świeżo tarty chrzan.
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.
Pieczeń z białej kiełbasy
Białą kiełbasę wyjmij z osłonek i wymieszaj razem. Do formy keksowej wysmarowanej olejem i oprószoną np. siemieniem lnianym mielonym lub kaszą manną wyłóż połowę masy z białej kiełbasy. Na środek rozłóż 3 jaja ugotowane na twardo i przykryj resztą masy z kiełbasy. Dociśnij, uformuj i piecz ok 55 minut w 180 stopniach.
Wylej żur na talerze a na wierzch połóż pieczeń z białej kiełbasy.