Żurek wielkanocny z chrzanem

Żurek wielkanocny z chrzanem

Zdjęcie - Żurek wielkanocny z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie.
Zdjęcie - Żurek wielkanocny z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • ok. 400 g białej kiełbasy
  • ok. 500 ml zakwasu na żurek
  • 2-3 suszone grzybki
  • 150 g wędzonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • sól i pieprz /do smaku

Wykonanie: -Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować . -Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. -Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut. -Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/. -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość żurku /wodą lub mąką/, można przecedzić. Połączyć ze śmietanką. Gorący żurek podawać w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodatkowo można dodać ugotowane ziemniaki.
Zdjęcie - Żurek wielkanocny z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Żurek wielkanocny z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów