Żurek wielkanocny z chrzanem
Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- ok. 400 g białej kiełbasy
- ok. 500 ml zakwasu na żurek
- 2-3 suszone grzybki
- 150 g wędzonki
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- sól i pieprz /do smaku
Wykonanie: -Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować . -Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. -Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut. -Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/. -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość żurku /wodą lub mąką/, można przecedzić. Połączyć ze śmietanką. Gorący żurek podawać w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodatkowo można dodać ugotowane ziemniaki.