Żurawina i pistacje w bloku z mleczka skondensowanego
Taki prosty przepis na mega słodki blok na bazie mleczka skondensowanego. U mnie z dodatkiem suszonej żurawiny i pistacji.
Forma kwadratowa: 20 cm x 20 cm
Składniki:
1 puszka ok 400 ml skondensowanego mleczka słodzonego
2 tabliczki dobrej jakości białej czekolady
3 łyżki masła, temp pokojowa
szczypta soli
3/4 szklanki pistacji
3/4 szklanki suszonej żurawiny
Sposób Przygotowania:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko, czekoladę i masło.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, zdejmujemy z garnka i dodajemy szczyptę soli, oraz dodatki. Masa powinna być bardzo gęsta. Wylewamy do przygotowanej wcześniej blaszki, czekamy aż ostygnie i wstawiamy na min 2 godziny do lodówki.
Przechowywanie:
W lodówce: do jednego miesiąca
W zamrażarce: do dwóch miesięcy
SMACZNEGO