Zupa ziemniaczana z pesto
Ale nam się bije zima z wiosną. Kwitną żonkile a chodniki pokrywa warstwa lodu. Króliczka nienawykła do śliskiej nawierzchni w drodze do szkoły rozjeżdżała się niczym postać z kreskówki. Na koniec sezonu tak nam chłodem powiało, a przez całą zimę mieliśmy po prostu porę deszczową. Tegoroczne styczniowe opady były największe od 20 lat i wyniosły dwukrotność przeciętnych styczniowych deszczów. Dla odmiany po ubiegłym roku, gdy styczeń był właściwie suchy…
Dzisiejsze obowiązkowe naleśniki (nam to dobrze – po polsku objadamy się pączkami w Tłusty Czwartek, a po irlandzku naleśnikami w Shrove Tuesday) podałam z czapą śnieżnej śmietany przystrojoną świąteczną, śnieżynkową posypką. – Wow! Góra z naleśników wyglada jak Benbulben! – ucieszyła się Króliczka. Żeby nie było, że my tylko słodyczami żyjemy, to w oczekiwaniu na wiosnę ugotowałam zielonkawą zupę z dodatkiem pesto. Właśnie pesto nadało jej tej uroczej barwy, za którą tak tęsknię.
Zaś jutro mamy nadziwniejszy dzień w tym roku. Walentynki celebrowane w parze z Środą Popielcową. Nic dziwnego, że w tym roku, jakoś mniej tych wszystkich serduszek wokół, bo wyjątkowo ponakładały się na siebie obchody. Trudno – jutro będą postne Walentynki, co ani nas martwi, ani cieszy, bo najzwyczajniej w świecie nie przywiązujemy wagi akurat do tego dnia. Choć jakieś kwiaty na pewno dostanę…
ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTO
- 450 g mączystych ziemniaków
- 450 g cebuli
- 3 plastry wędzonego boczku
- 100 g niezbyt dużego makaronu
- 2 łyżki oliwy
- 25 g masła
- 600 ml wywaru warzywnego
- 600 ml mleka
- 150 ml kremówki
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Plastry boczku drobno kroimy. Wyszorowane ziemniaki kroimy w sporą kostkę, obraną cebulę w kosteczkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy na niej boczek przez ok. 4 minuty. Dodajemy masło, ziemniaki i cebulę. Gotujemy przez 12 minut, mieszając cały czas.
Wlewamy wywar warzywny oraz mleko, zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut, po czym wrzucamy makaron i gotujemy 3-4 minuty. Wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy pesto i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy od razu.
(przepis wg 1001 One Pot, Casseroles, Soups and Stews)