Zupa z zielonym groszkiem i kolorowym makaronem
Chcecie przepis na letnią zupę? Polecam dzisiejszą kombinację. W mojej propozycji na dzisiaj można znaleźć prawie wszystko bo są tu wszelkie warzywa i makaron, który wcale nie gryzie się z ziemniakami. Zupa może być doprawiona śmietana ale w lżejszej wersji można ją pominąć.
Składniki:
- 10 dag makaronu
- szklanka groszku zielonego
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- kawałek pora
- łyżka masła + łyżka oleju
- 1/2 szklanki śmietany
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę z porem i marchewką, przesmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy, zagotować. Gotować wszystko razem przez ok. 15 min. Jeśli jest zbyt mało płynu dodać wodę lub bulion. Dodać makaron i groszek zielony i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, zagotować i wyłączyć. Makaron zostawiam al dente, i tak dojdzie w gorącej zupie. Podawać posypaną szczypiorkiem.
Smacznego:)