Zupa z warzywami i fasolą
Pożywna zupa dla każdego, bogata w warzywa korzenne i białą fasolkę. Do zupy nie dodałam bulionu mięsnego, za to w składzie znalazł się kawałek wiejskiej kiełbasy. Starte warzywa przed dodaniem do zupy, podsmażam na oleju rzepakowym. Ten zabieg sprawia, że zupa zyskuje całkiem inny smak. Zupę warto ugotować w większej ilości, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej ?
Składniki
- 500 g namoczonej białej fasoli
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 marchewka starta na dużych oczkach
- 1 pietruszka starta na dużych oczkach
- mały kawałek selera ( korzeń ) starty na dużych oczkach
- 3 małe buraki starte na dużych oczkach
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki
- 100 g swojskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 3 liście laurowe
- 100 ml. śmietanki do zup
- garść świeżo posiekanej cebuli dymki
- olej do smażenia
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Namoczoną fasolę dokładnie płukam, dolewam około 2, 5 litra świeżej wody, dodaję liście laurowe i dwie łyżeczki soli. Gotuję na większym ogniu około 50 minut.
Na dużej patelni, rozgrzewam olej, dodaję cebulę, kiełbasę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję warzywa ( oprócz buraków ) i smażę wszystko, mieszając około 4 minuty. Można całość, chwilę poddusić pod przykryciem.
Do fasoli dodaję przesmażone warzywa, buraki, majeranek i łyżkę soku cytrynowego. Całość gotuję około 15 minut na małym ogniu.
Na koniec, dodaję śmietankę. Zupę doprawiam do smaku. Podaję z posiekaną dymką. Smacznego ?