Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

Pożywna zupa dla każdego, bogata w warzywa korzenne i białą fasolkę. Do zupy nie dodałam bulionu mięsnego, za to w składzie znalazł się kawałek wiejskiej kiełbasy. Starte warzywa przed dodaniem do zupy, podsmażam na oleju rzepakowym. Ten zabieg sprawia, że zupa zyskuje całkiem inny smak. Zupę warto ugotować w większej ilości, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej ?

Zdjęcie - Zupa z warzywami i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 500 g namoczonej białej fasoli
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 marchewka starta na dużych oczkach
  • 1 pietruszka starta na dużych oczkach
  • mały kawałek selera ( korzeń ) starty na dużych oczkach
  • 3 małe buraki starte na dużych oczkach
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki
  • 100 g swojskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml. śmietanki do zup
  • garść świeżo posiekanej cebuli dymki
  • olej do smażenia
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Namoczoną fasolę dokładnie płukam, dolewam około 2, 5 litra świeżej wody, dodaję liście laurowe i dwie łyżeczki soli. Gotuję na większym ogniu około 50 minut.

Na dużej patelni, rozgrzewam olej, dodaję cebulę, kiełbasę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję warzywa ( oprócz buraków ) i smażę wszystko, mieszając około 4 minuty. Można całość, chwilę poddusić pod przykryciem.

Do fasoli dodaję przesmażone warzywa, buraki, majeranek i łyżkę soku cytrynowego. Całość gotuję około 15 minut na małym ogniu.

Na koniec, dodaję śmietankę. Zupę doprawiam do smaku. Podaję z posiekaną dymką. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa z warzywami i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów