Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych  grzybów

Świętom Bożego Narodzenia nieodłącznie towarzyszy smak suszonych grzybów. Przyznam się, że będąc dzieckiem nie bardzo je lubiłam i dopiero niedawno zaczęłam doceniać ich smak i aromat jaki wnoszą do potraw. Dzisiaj proponuję zupą  z suszonych prawdziwków. Zupę zmiksowałam pod koniec gotowania aczkolwiek nie jest to obowiązkowe. Kolor zupy jest może średnio zachęcający ale ewentualna chwila wahania mija po pierwszej łyżce. Zupę można podać z makaronem lub z grzankami.

Zdjęcie - Zupa z suszonych  grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • garść suszonych prawdziwków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki masła + 3 łyżki oleju
  • pół szklanki śmietanki
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • chleb tostowy

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny. W garnku  rozgrzać masło z olejem, wrzucić pokrojoną cebulę i starty seler i smażyć kilka minut. Dodać pokrojone grzyby wyjęte z zalewy i smażyć kilka minut. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać bulion oraz wywar z grzybów. Gotować zupę ok. 30 min na wolnym ogniu.  Zestawić z ognia i trochę ostudzić chyba, że ktoś jest bardzo odważny można zmiksować od razu. Postawić zupę ponownie na gazie, wlać śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem i zagotować. Podawać z grzankami podsmażonymi na suchej patelni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów