Zupa z pasternaku i selera naciowego z imbirem według Jamie Oliver'a
Z takiego połączenia składników uzyskujemy delikatną zupę o nietypowej kombinacji smaków. Imbir idealnie współgra ze składnikami potrawy nadając jej orientalny smak. Jako dodatku użyłam prażony słonecznik i kleks śmietany. Można ją podawać z chrupiącymi grzankami, usmażonymi razem z paseczkami wędzonego boczku jak doradza autor przepisu.
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
Marchew i pasternak obrać i pokroić w grube plasterki. Selera pokroić w plasterki. Cebulę należy posiekać w plasterki. Do dużego rondla wlać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, doprawić imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, podsmażać ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż marchew będzie miękka, a cebula uzyska złocisty kolor. Do garnka wrzucić kostki rosołowe i zalać je 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszać, aż kostki się rozpuszczą, następnie do wody z kostkami dodać warzywa. Całość dobrze wymieszać i gotować ok. 10 min. Zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować w blenderze, aby uzyskała gładką konsystencję. Wlać zupę do miseczek i podawać z kleksem śmietany i uprażonym słonecznikiem.
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- cebula,
- 2 duże pasternaki,
- kawałek świeżego imbiru lub płaska łyżeczka sproszkowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki łuskanego słonecznika,
- 2 kostki rosołowe
Marchew i pasternak obrać i pokroić w grube plasterki. Selera pokroić w plasterki. Cebulę należy posiekać w plasterki. Do dużego rondla wlać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, doprawić imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, podsmażać ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż marchew będzie miękka, a cebula uzyska złocisty kolor. Do garnka wrzucić kostki rosołowe i zalać je 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszać, aż kostki się rozpuszczą, następnie do wody z kostkami dodać warzywa. Całość dobrze wymieszać i gotować ok. 10 min. Zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować w blenderze, aby uzyskała gładką konsystencję. Wlać zupę do miseczek i podawać z kleksem śmietany i uprażonym słonecznikiem.