Zupa z papryki z serkiem mascarpone
Przepis podpatrzony w książce „Mamma mia. Domowa kuchnia włoska” – prosta i pyszna zupka. Polecam!
SKŁADNIKI:
3 strąki papryki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane
2,5 szklank bulionu warzywnego
3 łyżki mascarpone
kilka listków bazylii
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Strąki papryki ułożyć na blasze i opikać prze 20-30 min, aż przypiecze się na nich skórka. Przełożyć paprykę do misku, przykryć szczelie folią i odstawić na 15 minut do przestygnięcia.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucic cebulę z czosnkiem i lekko przesmażyć około 4 minut. Doac pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotowac na wolnym ogniu przez 0 minut.
Strąki papryki obrać ze kórki usunąć gniazda nsienne, miąższ zmiksować wraz z sokiem, kóry dały papryki. Wrzucić mascarpone i pomidory, wlać wywar z cebulą, dodać bazylię, całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypac listkami bazylii.