Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem

Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1¼ l bulionu warzywnego
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 60 ml śmietany 18%
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g białej części pora
  • 20 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 ml oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie

Warzywa oczyść i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej Kujawski i zeszklij na nim warzywa, nie rumieniąc ich. Zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz i gotuj do miękkości.


Gdy warzywa zmiękną, usuń z zupy przyprawy i całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj posiekany koperek i całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i białym pieprzem.


Zupę na talerzu udekoruj koperkiem, a każdą porcję skrop łyżeczką lnianego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno.


Porada:

Aby w łatwy sposób usunąć przyprawy z zupy, przed włożeniem ich do garnka, zawiń je w skrawek czystej gazy i zawiąż sznurkiem.


To połączenie nie wymaga żadnych ulepszeń, ani wielu przypraw. Złocisty olej lniany tłoczony na zimno stanowi świetne wykończenie tej prostej zupy. Jego delikatny aromat sprawia, że nabiera odświętnego charakteru.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy