Zupa krem z pieczonych zimowych warzyw
Zupa krem z pieczonych zimowych warzyw to doskonały wybór na chłodne dni, łączący zdrowe składniki w jedną, aromatyczną całość. Pieczone bataty i marchewki o naturalnej słodyczy idealnie harmonizują z pikantnym imbirem i ząbkiem czosnku, tworząc głęboki, pełny smak. Wykończenie zupy olejem Kujawskim z ostropestu tłoczonym na zimno nadaje ostateczny akcent kulinarny.
Składniki na zupę krem z pieczonych zimowych warzyw:
- 3 sztuki średnich batatów
- 4 sztuki marchewki
- korzeń imbiru o długości 2 cm
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 50 g rukoli
- 100 ml skondensowanego mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
- 4 szczypty cynamonu cejlońskiego
- sól himalajska
- 4 łyżki pestki dyni
- 2-4 łyzki oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
Jak wykonanać zupę krem z pieczonych zimowych warzyw?
Bataty i marchew umyj, obierz ze skórki, potnij w kostkę, ułóż na blaszce do pieczenia.
Z papryk usuń gniazda nasienne. Oczyszczone papryki ułóż na blaszce wraz z czosnkiem RADA: aby czosnek się nie przypalił podczas pieczenia, przykryj go połową papryki.
Warzywa skrop sokiem z 1/2 pomarańczy, oprósz solą i polej miodem. Piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 30-35 min. Tryb pieczenia: grzanie piekarnika “dół + termoobieg” lub 210 stopni C termoobieg.
Warzywa po upieczeniu zblenduj na gładki krem, dodaj skondensowane mleczko i sok z pozostałej połowy pomarańczy, dopraw solą. Gęstość zupy dostosuj do swoich preferencji dodając wody lub mleka.
Zupę nalej do talerza, dodaj po 1 garści rukoli na porcję, polej olejem Kujawskim tłoczonym na zimno OSTROPEST i posyp np. pestkami dyni. Zamiennie można użyć orzechów laskowych lub prażonego słonecznika.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis