Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem

Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1¼ l bulionu warzywnego
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 60 ml śmietany 18%
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g białej części pora
  • 20 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 ml oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie

Warzywa oczyść i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej Kujawski i zeszklij na nim warzywa, nie rumieniąc ich. Zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz i gotuj do miękkości.


Gdy warzywa zmiękną, usuń z zupy przyprawy i całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj posiekany koperek i całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i białym pieprzem.


Zupę na talerzu udekoruj koperkiem, a każdą porcję skrop łyżeczką lnianego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno.


Porada:

Aby w łatwy sposób usunąć przyprawy z zupy, przed włożeniem ich do garnka, zawiń je w skrawek czystej gazy i zawiąż sznurkiem.


To połączenie nie wymaga żadnych ulepszeń, ani wielu przypraw. Złocisty olej lniany tłoczony na zimno stanowi świetne wykończenie tej prostej zupy. Jego delikatny aromat sprawia, że nabiera odświętnego charakteru.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Przepisy z tych kategorii

Zupa jarzynowa z pulpetami
2

Zupa jarzynowa z pulpetami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa selerowa
1

Zupa selerowa

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
2

Barszcz czerwony na zakwasie z…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zdrowa zupa z ogórków kiszonych
2

Zdrowa zupa z ogórków kiszonyc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Zupa jarzynowa z łososiem
1

Zupa jarzynowa z łososiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Barszcz czerwony z ziemniakami
1

Barszcz czerwony z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krem z borowików z łazankami

Krem z borowików z łazankami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Siemieniotka z ziołowymi grzankami

Siemieniotka z ziołowymi grzan…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybka pomidorowa z fasolą i chorizo

Szybka pomidorowa z fasolą i c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena