Zupa z makaronem i fasolą we włoskim stylu
Udało mi się w końcu dołączyć do wspólnego gotowania i mam przyjemność dziś razem z Michałem, Pelą, Chantel, Shinju, Maggie, Pluskotą, Panną Malwinną, Mirabelką, Anią, Emmą i Dobromiłą zakończyć II Zimowy Festiwal Zupy.
Zupa przygotowana przez mnie na ta okazję jest naprawdę zimowa. Rozgrzewa, syci na długo no i oczywiście smakuje. Jest idealna na długie zimowe wieczory, lub gdy wracamy zmarznięci do domu – również dzięki temu, że jest błyskawiczna, a wszystkie składniki znaleźć w domowej spiżarce. Ja na pewno ją w niedługim czasie powtórzę, gdyż ten garnek zniknął w sumie od razu.
Przepis na zupę pochodzi z książki "Makaron. Proste przepisy na smaczne potrawy.". Publikuję z własnymi zmianami.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- Ok. 1l wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu
- 8 suszonych pomidorów z oliwy
- 1½ puszki fasoli (białej lub canellini)* 120g krótkiego makaronu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżeczki płatków chilli
- Sól, pieprz
- Parmezan do posypania
* Można też użyć suszonej, namoczonej przez noc i podgotowanej fasoli, ale znacznie wydłuża to czas przygotowania zupy. Fasolę trzeba dodać do zupy po dolaniu wody, gotować ok. 40 minut, a kiedy jest prawie miękka dodać suszone pomidory i dalej postępować jak w przepisie.
Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać, pokroić w pióra. W garnku o grubym dnie rogrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, oregano i płatki chilli, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Pokroić pomidory w cienkie paski, fasolę odcedzić i opłukać. Dodać do zupy i gotować ok. 5 minut. Dodać makaron i gotowac ok. 10 minut, aż będzie al dente (czas zależy od użytego makaronu). Doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast z tartym parmezanem na wierzchu.
Smacznego!