Zupa z łososia z soczewicą i papryką
przepis:
.
20 dag łososia 1/2 l bulionu z ryb 1/4 szklanki śmietany 30% 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 szalotka 1 por (biała część)kilka różyczek brokuła 1/4 szklanki zielonej soczewicy olej 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz posiekana zielona pietruszkaPieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Por opłukać, pokroić w krążki.
Szalotkę i papryki pokroić w kostkę.
Soczewicę opłukać.
W garnku podgrzać oliwę. Dodać pieczarki, paprykę, por, szalotkę, soczewicę i smażyć chwilę. Następnie dolać bulion i gotować 20 minut.
Łososia pokroić, na kawałki dodać do zupy razem z różyczkami brokułu. Gotować przez 5 min.
Zupę doprawić solą, pieprzem, pastą curry i oregano, dodać śmietankę. Posypać pokrojoną natka pietruszki.