Zupa z kurkami i fasolką szparagową - wegeteriańska
Pyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie!
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 łyżka masła+1
4-5 ziemniaków
około 300 g zielonej fasolki szparagowej
300-400 g kurek
sól, pieprz
bulion warzywny -1,5 l
kubek śmietany
zielenina
Wykonanie:
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 łyżka masła+1
4-5 ziemniaków
około 300 g zielonej fasolki szparagowej
300-400 g kurek
sól, pieprz
bulion warzywny -1,5 l
kubek śmietany
zielenina
Wykonanie:
- cebulę obrać, posiekać i w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na 1 łyżce masła
- w międzyczasie obrać warzywa i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Małego ziemniaka również starłam na tarce, by po rozgotowaniu zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki
- do cebuli dorzucić pokrojone ziemniaki podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać starte na tarce warzywa i pokrojoną fasolką szparagową. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut
- w międzyczasie opłukać kurki (wg tego przepisu). Osuszyć na papierowym ręczniku, większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzybki na rozgrzanym maśle. Początkowo puszczą wodę, smażyć do odparowania wody. Będą wówczas miały intensywniejszy smak
- dołożyć grzyby do garnka z warzywami, pogotować jeszcze kilka minut razem. Zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Podawać suto posypaną zieleniną