Zupa z kurczakiem i krewetkami
Ciekawy smak połączenia kurczaka z krewetkami w zupie, dość ostry i smaczny polecam
- 1,5 litra bulionu
- 1 pierś z kurczaka
- 14 krewetek królewskich
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 młoda cukinia
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżeczki pasty tom yum
- 6-7 grzybków mung
- 3 pieczarki
- 1 marchewka
- 3 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- otarta skórka z cytryny + 1 łyżka soku
- 1 suszona chili
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
Ponadto:
- makaron ryżowy
Krewetki oczyścić naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć czarne jelito. Mięso z kurczaka umyć i pokroić w mniejsze plasterki wymieszać z krewetkami i zalać marynatą - odstawić na ok godzinkę.
Następnie wstawić bulion na gaz, marchewkę pokroić w słupki i wrzucić do wywaru. Gotować ok 30 minut aż krewetki będą miękkie. W międzyczasie podsmażyć na patelni krewetki oaz mięso z marynatą - przełożyć do garnuszka.
Grzybki zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut po tym czasie zlać wodę a grzybki pokroić w plasterki i wrzucamy do garna. Dodać starty imbir oraz przyprawy, cukinię w plasterki -podsmażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w paseczki i wrzucić do garnka gotować jeszcze chwilę. Pod koniec gotowanie dodać plasterki pieczarek, pokruszoną chili wraz z pestkami oraz otartą skórkę z cytryny i sok. Podawać z makaronem ryżowym.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...