Zupa z kurczakiem i dzikim ryżem
Na całym Świecie gotowany ryż dodawany jest do zup, sałatek lub farszu. W Chinach smażony podaje się na oficjalnych bankietach. We Włoszech resztki risotta smażone są z serem na głębokim oleju, tworząc nowe danie - arancini. W Stanach Zjednoczonych, w Karolinie Południowej kucharze doprowadzili dania z ryżu do perfekcji. Bagna i rzeki stanowią idealne warunki do uprawy ryżu, a pracujący na plantacjach niewolnicy przywieźli ze sobą tradycje kulinarne z Afryki Zachodniej i Indii, przygotowując takie dania jak gumbo ( danie na bazie ostrego buliony z mięsem, skorupiakami i warzywami, zawsze podawane z ryżem) czy jambalaya (czerwona fasola z ryżem), które teraz stanowi integralna cześć kuchni amerykańskiego Południa. W rejonach zimniejszych, o krótkim okresie wegetacji, wykształciły się krótkie, okrągłe i zawierające dużo skrobi ziarna ryżu, jak ryż do sushi czy arborio, ta odmiana świetnie sprawdza się w deserach, jak np. kremowe, wolnogotowane puddingi. W rejonach cieplejszych jak Bliski Wschód, Indie czy Azja wykształciły się odmiany długoziarniste i pachnące, taki jak sadri, basmati oraz ryż jaśminowy, te po ugotowaniu pozostają sypkie i puszyste. "Dziki ryż" zwany inaczej zizanią wodną wywodzi się stąd, że tradycyjnie jego nasiona zbierane były z roślin dziko rosnących, Zizania wytwarza nasiona o ciemnobrązowej barwie oraz smaku bogatszym, niż powszechnie znany ryż siewny, dlatego też stosowany jest w sztuce kulinarnej jako dodatek do białego ryżu. Nasiona zizanii są również bogatsze w witaminy.
Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 35 min
2 piersi kurczaka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 ml mleka kokosowego
750 ml bulionu
2 łyżki masła klarowanego
100 g dzikiego ryżu
100 g brązowego ryżu pietruszka sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy, razem z łodygami selera kroimy w kostkę 2. Gotujemy ryż w proporcjach 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody, ja gotuję ryż brązowy razem z dzikim, ich czas gotowania jest bardzo zbliżony, tj ok 25 min 3. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy suszone zioła, mieszamy i dorzucamy marchewkę z selerem 4. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, dorzucamy do podsmażonych warzyw, kiedy mięso lekko się zrumieni dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut, aż kurczak zmięknie 5. Do zupy dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem 6. Opcjonalnie, jeśli lubimy kremowe zupy można zaciągnąć zupę delikatną zasmażką ( 1 łyżeczka masła z 1 łyżeczką mąki) 7. Zupę podajemy z mieszanką ryżu i siekaną pietruszką
Sycąca, zdrowa, w sam raz na zimę!