Zupa z kalafiorem, ryżem i kurkumą
Lekka zupka kalafiorowa bardzo dobrze smakuje podczas upałów. Po raz pierwszy połączyłam go z ryżem i jest to naprawdę niezłe zestawienie. Dodatek kurkumy sprawił, że zupa jest słoneczna i apetyczna.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- szklanka ryżu
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 100 ml śmietany
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- łyżka masła
Rozgrzać masło w garnku, dodać pokrojoną cebulę, pora i plasterki marchewki. Podsmażyć. Wlać wodę, dodać sól, pieprz i kurkumę. Gotować przez około 30 min. Dodać ryż i kalafior. Gotować, aż będą miękkie. Wlać śmietanę i zagotować, doprawić do smaku. Posypać natka pietruszki.
Smacznego:)