Zupa z fasolą i mięsem mielonym
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 25minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Wszyscy dzisiaj pokazują swoje tłustoczwartkowe wypieki ale u mnie ich nie będzie. Ja polecam zupę. Sycącą, smaczną i przede wszystkim zdrową. Zupa z kategorii tych, co to do garnka można wrzucić wszystko ale myślą przewodnią było mięso mielone. Powiedziałabym, że jet to zupa oparta na kuchni meksykańskiej i może powinnam ją nazwać Burito. Bardzo polecam:)
Składniki- mięso mielone - 300 g
- marchew - 1 szt.
- drobny makaron - 100 g
- fasola czerwona - 1 puszka
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- kumin - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona czerwona papryka - 1/2 łyżeczki
- olej - 2 łyżki
- czosnek - 3 ząbki
W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i kumin, przesmażyć, następnie dodać mięso mielone. Smażyć mieszając, aż mięso stanie się różowe. Dodać pokrojoną marchewkę, wlać ok. 4 l wody (lub bulionu) i zagotować. Gotować około 15 min. Dodać makaron i gotować jeszcze 5 min. Następnie dodać opłukaną i przepłukaną fasolę oraz koncentrat. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego:)