Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i orzechami włoskimi
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 0,5 średniej dyni (około 1 kg nieoczyszczonej) - 100 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka płatków chili - 1 garść orzechów włoskich - kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak, aby przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości. gdy dynia jest już miękka, ale nie rozpadła się do końca dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami chili i mieszamy. jeśli wolimy zupy krem możemy ją zmiksować, ale ja tym razem wolałam zostawić trochę nierozgotowanej dyni. podajemy udekorowane sporą ilością orzechów włoskich i miętą. smacznego :)
- 0,5 średniej dyni (około 1 kg nieoczyszczonej) - 100 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka płatków chili - 1 garść orzechów włoskich - kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak, aby przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości. gdy dynia jest już miękka, ale nie rozpadła się do końca dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami chili i mieszamy. jeśli wolimy zupy krem możemy ją zmiksować, ale ja tym razem wolałam zostawić trochę nierozgotowanej dyni. podajemy udekorowane sporą ilością orzechów włoskich i miętą. smacznego :)