Zupa z czerwonej soczewicy
Pożywna i rozgrzewająca zupa - w sam raz na zimę ! Bardzo smaczna, do tego szybko ją można przygotować. Polecam ! :)
przepis - Cuda.wianki (Brulion z przepisami)
Składniki :
szklanka = 250 ml
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 500-600 g ziemniaków
- 150-200 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- kawałek pora [mój dodatek]
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
Warzywa obrać i opłukać. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora posiekać w półkrążki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Soczewicę opłukać na sitku, odsączyć, wrzucić do garnka i zalać 7* szklankami wody. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Przykryć i gotować przez ok. 25-30 minut.
W tym czasie pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć boczek, a gdy się lekko wytopi, dodać cebulę. Podsmażyć razem przez kilka minut.
Po 30 minutach gotowania dodać do garnka z zupą podsmażony boczek z cebulą, majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotować kolejne 10 minut. Podawać.
* ilość wody można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać