Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Pożywna i rozgrzewająca zupa - w sam raz na zimę ! Bardzo smaczna, do tego szybko ją można przygotować. Polecam ! :)

przepis - Cuda.wianki (Brulion z przepisami)

 

Zdjęcie - Zupa z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 500-600 g ziemniaków
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora [mój dodatek]
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek

 

Warzywa obrać i opłukać. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora posiekać w półkrążki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.

Soczewicę opłukać na sitku, odsączyć, wrzucić do garnka i zalać 7* szklankami wody. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Przykryć i gotować przez ok. 25-30 minut.

W tym czasie pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć boczek, a gdy się lekko wytopi, dodać cebulę. Podsmażyć razem przez kilka minut.

Po 30 minutach gotowania dodać do garnka z zupą podsmażony boczek z cebulą, majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotować kolejne 10 minut. Podawać.

 

* ilość wody można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać

Kategorie przepisów