Zupa z cukinii z parmezanem
Zupa z cukinii to potrawa, którą wprost ubóstwiam! Lekko kremowa, delikatna i wyjątkowa. Pamiętać jednak trzeba o tym, że nie wystarczy do bulionu wrzucić kawałki cukinii. Trzeba się odrobinę postarać, by wydobyć z niej smak i aromat. Cukiniato składnik, który jest na tyle delikatny, że trzeba wydobyć z niego smak, by potrawa była smaczna.
Zupa z cukinii z parmezanem to moja ulubiona wersja., bo gdy tylko jej skosztowałam, zakochałam się w jej smaku.
Samo przygotowanie nie jest ani trudne, ani też skomplikowane. Samych składników też nie jest dużo, a sama cukinia w tym wydaniu jest wyjątkowa. Parmezan, którego w tej zupie nie brakuje, świetnie podkręca smak i to jest jego główna rola, bo zupa nie jest wyraźnie serowa w smaku. Ten włoski akcent sprawia też, że jej konsystencja jest wyjątkowo kremowa – niezbyt gęsta, ale wręcz aksamitna. Ser to zaraz obok cukinii główny składnik zupy, nie należy zastępować go innym serem, ani też pomijać. Użyjcie sporo parmezanu, a zupa was niewątpliwie zachwyci.
Zupa z cukinii to też świetny pomysł na odświeżenie zupy, jako dania samego w sobie. Idealnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas wszelakich uroczystości. Pięknie prezentuje się w talerzach i swoim smakiem zaskoczy i zachwyci gości. To danie dla tych, którzy szukają czegoś nowszego niż kanon naszych polskich rosołów, krupników i pomidorowych. Gdyby zupa z cukinii potrafiła mówić, prawdopodobnie nie chciałabym konkurować z polskimi zupami, jednak z przyjemnością stanęłaby pośród nich, jako równie ważna. Według mnie, miejsce na wspólne podium jak najbardziej jej się należy.
Zupa z cukinii z parmezanem Szybka do przygotowania zupa o wyjątkowym smaku. Jest po prostu pyszna!
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 20 minutes Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Obiad, Przyjęcie, Przystawka
Rodzaj dania: Zupa
Słowa kluczowe: cukinia, parmezan
Porcji: 4 porcji
Składniki
- 450 g młodej cukinii
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 70 g Parmezanu opcjonalnie Grana Padano
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 125 ml słodkiej śmietanki np 30%
- 25 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku
- Cukinię pokrój w kostkę. Z większych cukinii usuń gniazda nasienne.
- Na oliwie przesmaż cukinię z czosnkiem i bazylią przez kilka minut. Nie rumień mocno - warzywa powinny się tylko lekko zezłocić.
- Zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10-15 minut.
- Do zupy wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty drobno parmezan - niewielką ilość odłóż do podania. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
- Połowę zupy zmiksuj na gładki krem i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp zupę odłożonym wcześniej serem.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!