Zupa z cukinii z parmezanem

Zupa z cukinii to potrawa, którą wprost ubóstwiam! Lekko kremowa, delikatna i wyjątkowa. Pamiętać jednak trzeba o tym, że nie wystarczy do bulionu wrzucić kawałki cukinii. Trzeba się odrobinę postarać, by wydobyć z niej smak i aromat. Cukiniato składnik, który jest na tyle delikatny, że trzeba wydobyć z niego smak, by potrawa była smaczna.

Zupa z cukinii z parmezanem to moja ulubiona wersja., bo gdy tylko jej skosztowałam, zakochałam się w jej smaku.

Samo przygotowanie nie jest ani trudne, ani też skomplikowane. Samych składników też nie jest dużo, a sama cukinia w tym wydaniu jest wyjątkowa. Parmezan, którego w tej zupie nie brakuje, świetnie podkręca smak i to jest jego główna rola, bo zupa nie jest wyraźnie serowa w smaku. Ten włoski akcent sprawia też, że jej konsystencja jest wyjątkowo kremowa – niezbyt gęsta, ale wręcz aksamitna. Ser to zaraz obok cukinii główny składnik zupy, nie należy zastępować go innym serem, ani też pomijać. Użyjcie sporo parmezanu, a zupa was niewątpliwie zachwyci.

Zupa z cukinii to też świetny pomysł na odświeżenie zupy, jako dania samego w sobie. Idealnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas wszelakich uroczystości. Pięknie prezentuje się w talerzach i swoim smakiem zaskoczy i zachwyci gości. To danie dla tych, którzy szukają czegoś nowszego niż kanon naszych polskich rosołów, krupników i pomidorowych. Gdyby zupa z cukinii potrafiła mówić, prawdopodobnie nie chciałabym konkurować z polskimi zupami, jednak z przyjemnością stanęłaby pośród nich, jako równie ważna. Według mnie, miejsce na wspólne podium jak najbardziej jej się należy.

Zdjęcie - Zupa z cukinii z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Zupa z cukinii z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa z cukinii z parmezanem Szybka do przygotowania zupa o wyjątkowym smaku. Jest po prostu pyszna!

Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 20 minutes Czas całkowity: 30 minutes

Okazja: Obiad, Przyjęcie, Przystawka

Rodzaj dania: Zupa

Słowa kluczowe: cukinia, parmezan

Porcji: 4 porcji

Składniki

  • 450 g młodej cukinii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 70 g Parmezanu opcjonalnie Grana Padano
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 ml słodkiej śmietanki np 30%
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Cukinię pokrój w kostkę. Z większych cukinii usuń gniazda nasienne.
  • Na oliwie przesmaż cukinię z czosnkiem i bazylią przez kilka minut. Nie rumień mocno - warzywa powinny się tylko lekko zezłocić.
  • Zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10-15 minut.
  • Do zupy wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty drobno parmezan - niewielką ilość odłóż do podania. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
  • Połowę zupy zmiksuj na gładki krem i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posyp zupę odłożonym wcześniej serem.

Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!

Zdjęcie - Zupa z cukinii z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka
1

Zielone warzywa z jajem sadzon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z zielonego groszku i awokado

Pasta z zielonego groszku i aw…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Makaron w cukiniowo-serowym so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki śniadaniowe z twarogiem

Placki śniadaniowe z twarogiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

figmara figmara
figowe smaki

Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem

Wytrawne gofry – z serem pleśn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsianka z bananem i masłem orzechowym
2

Owsianka z bananem i masłem or…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki