Zupa z cukinii z chipsami z pomidorów koktajlowych
1 cukinia
biała cześć pora
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
sól, pieprz
0,5 l wody lub wywaru warzywnego
100 ml śmietanki 30%
kilka pomidorów koktajlowych
Pomidorki opłukać, pokroić w plasterki.
Plasterki pomidorów ułożyć na rozgrzanej suchej patelni. Palnik pod patelnią powinien być wyłączony.
Kiedy patelnia ostygnie, pomidorki przewrócić na drugą stronę, ponownie rozgrzać patelnię, wyłączyć.
Czynność tę powtarzać aż pomidorki będą wysuszone.
Ziemniaki obrać.
Cukinię, ziemniaki, por i czosnek pokroić.
Warzywa zalać osoloną wodą i gotować aż będą miękkie.
Do zupy dodać listki bazylii, dokładnie ją zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodać śmietankę, rozlać do talerzy i udekorować pomidorowymi chipsami i listkami bazylii.