Zupa z cukinii i białej fasoli
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 45minuty
Nieznane mi dotąd połączenie fasoli i cukinii okazało się tak dobre, że w ostatnim czasie ta zupa pojawiła się kilka razy. Mnóstwo warzyw, mięso i zioła to gwarancja pysznego dania. Obecność kolendry pożądana ze względu na cukinię, świetnie do siebie pasują.
Składniki- udka z kurczaka - 2 szt.
- fasola biała - 1 puszka
- cukinia - 2 małe szt.
- marchewka - 1 szt.
- seler naciowy - 1 łodygi
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- kolendra - 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- ziele angielskie - 2 kulki
- liść laurowy - 2 szt.
Oczyszczone udka włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać trochę soli, ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę, marchewkę pokrojoną w kostkę i gotować około 30 min. Cukinię pokroić w kostkę, seler w paski, dodać do zupy i gotować około 15 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą, dodać do zupy razem z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego:)