Zupa z borowików z grzankami

Zupa z borowików z grzankami
Zdjęcie - Zupa z borowików z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z borowików z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mrożonych borowików
  • kilka suszonych grzybów
  • około 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki stołowe śmietany 18%
  • olej Kujawski tłoczony na zimno
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 duża bułka lub kilka kromek chleba
Przygotowanie Grzyby rozmrozić. Cebule poszatkować i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić - doprawiając solą i pieprzem. Następnie wlać bulion warzywny, wrzucić kilka suszonych (wcześniej namoczonych) grzybów i gotować przez około 30 minut. Kilka grzybków wyjąć do dekoracji, a resztę zmiksować. Na koniec dodać śmietanę, natkę zielonej pietruszki.


Bułkę pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i na "wolnym ogniu" zrumienić.


Zupę nalać na talerze, dołożyć do każdej porcji po 3 plasterki grzybów, odrobinę natki pietruszki. Podawać z grzankami.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów