Zupa włoska ze szparagami i świeżymi pomidorami

Zupa włoska ze szparagami i świeżymi pomidorami

Ciekawy pomysł na lekką, typowo letnią zupę z dodatkiem świeżych pomidorów. Zupa jest dość szybka do przygotowania i niezbyt sycąca, dlatego świetnie nadaje się do podania przed większym daniem głównym. Warto spróbować :)

Zdjęcie - Zupa włoska ze szparagami i świeżymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA WŁOSKA ZE SZPARAGAMI I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
(2 porcje)
½ pęczka białych szparagów,
1 średni dojrzały pomidor,
500ml bulionu warzywnego,
100ml śmietanki kremówki,
sól i pieprz,
odrobina gałki muszkatołowej,
świeża bazylia

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. Obierki i końcówki wrzucić do garnka z bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie bulion odcedzić, a obierki i końcówki wyrzucić.
Obrane szparagi pokroić na kawałki. Bulion ponownie zagotować, wrzucić szparagi i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać z solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii.
Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozlać na talerze. Do każdej porcji nałożyć trochę pomidorów i ozdobić listkami bazylii.


(przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" 5/2011)

Kategorie przepisów