Zupa szparagowo-chrzanowa z kiełkami
PDF Button
Przedstawiam zupę z zielonych szparagów z nutą chrzanową. Zdecydowanie dla fanów chrzanu z kiełkami i szynką parmeńską.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Dolną część obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Wodę zachowujemy, szparagi odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. Czubki szparagów odcinamy, zachowujemy je do dekoracji zupy. Szparagi miksujemy, dodajemy do wody z gotowania, dodajemy chrzan, mleko i przyprawiamy do smaku.
Rozgrzewamy suchą patelnię, prażymy na niej szynkę parmeńską przez 3-4 minuty. Szynkę ściągamy a na patelnię wrzucamy kiełki, dodajemy łyżkę oleju i smażymy 2-3 minuty.
Zupę przybieramy szynką, można ją porwać na mniejsze kawałki, główkami szparagów i kiełkami.
Smacznego!