Zupa rybna z rybnymi pulpecikami

Zupa rybna z rybnymi pulpecikami
Zdjęcie - Zupa rybna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna z rybnymi pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 kg filetów z mintaja
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 125 ml białego słodkiego wina
  • 2 łyżeczki chrzanu: jedna do ryby, druga do zupy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 pory (tylko biała część)
Przygotowanie Rybę umyć, posolić i odstawić na dwie godziny. Ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę – całość wrzucić do bulionu. Por pokroić w piórka i poddusić na maśle, dodać do wywaru oraz posolone wcześniej filety rybne.


Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok – wszystko dodać do gotującego się wywaru wraz z winem i chrzanem, doprawić ostrą papryką.


Gdy ryba będzie już biała należy wyjąć ją z garnka, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę chrzanu i bułkę tartą – uformować pulpeciki – obtoczyć w mące i wrzucić ponownie do gotującej się zupy, i gotować jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjąć, a zupę zmiksować na krem. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wywaru i podawać z pulpecikami.



Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów