Zupa porowa z rukolą i czosnkiem

Zupa porowa z rukolą i czosnkiem

 Zdjęcie - Zupa porowa z rukolą i czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś mamy Dzień Czosnku - pachnące, smaczne i zdrowe święto :) Nie mogłam go ominąć, bowiem czosnek uwielbiam. Jego zapach, gdy podsmaża się na oliwie to coś wspaniałego. W zeszłym roku z okazji Dnia Czosnku robiłam bułeczki czosnkowe, tym razem postanowiłam zrobić zupę z jego wykorzystaniem. Nie jest jej głównym składnikiem, ale jego dodatek jest w niej niezbędny. Przepis na zupę znalazłam na blogu Natalki, wprowadziłam małe zmiany, między innymi dodając więcej czosnku, a roszponkę zastąpiłam rukolą. Zupa wyszła pyszna, bardzo polecam!

Zdjęcie - Zupa porowa z rukolą i czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*duży por

*150g roszpunki - dałam 50g rukoli

*mała czerwona cebula

*3 ząbki czosnku

*750ml bulionu

*kumin

*gorczyca

*chilli

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Pora pokroić w cienkiem paseczki. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć chwilę na lekko naoliwionej patelni. Dodać pora i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Następnie zalać bulionem, przyprawić i dusic około 15 minut. Na 1-2 minuty przed końcem dodać rukolę. Zupę zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Można ozdobić kleksem śmietany i posypać pestkami słonecznika.

Smacznego :)

Zdjęcie - Zupa porowa z rukolą i czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów