Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis
Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA: klasyczny, prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszna, domowa zupa pomidorowa.
Przepis na tradycyjną zupę pomidorową.
Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana śmietaną. Prosty przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zupa pomidorowa bez mięsa, podana z makaronem.

Jak zrobić idealną pomidorówkę?
Wypróbowany, bardzo prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy pomidorowej krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.



Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA: klasyczny, prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa pomidorowa prosty przepis.
Oto składniki i przyprawy na zupę pomidorową:
  • 1,5 litra rosołu
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 30% (ew.12%)
  • sól, cukier, sos sojowy do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku

Przepis na zupę pomidorową - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
  • Rosół przecedzić.
  • Przecier pomidorowy przesmażyć na maśle, doprawić cukrem (nie przypalić).
  • Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody. Dokładnie rozetrzeć, aby nie było grudek mąki.
Krok 2.
  • Rosół doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać przesmażony koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym i ewentualnie cukrem. Następnie zupę pomidorową zagotować, po kilku minutach wyłączyć ogień.
Gotową zupę pomidorową podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem, ryżem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jako wkładkę do zupy można także podać makaron z naleśników lub ser kozi.
Smacznego :)
Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA: klasyczny, prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis.



Kategorie przepisów