Zupa pomidorowa (dla Tadka Niejadka)
Odkąd prowadzę warsztaty, spotykam wiele mam, z którymi rozmowy siłą rzeczy schodzą na tematy kulinarne. Okazuje się, że 90 % dzieci lubi: kotlety, spaghetti i kluski leniwe/placki ziemniaczane. Zdarzają się niewielkie odchylenia na rzecz hamburgerów, krupniku lub pierogów. Niekwestionowanym liderem w jedzeniowym plebiscycie pozostaje jednak królowa wszystkich zup- pomidorowa.
Dziś przedstawiam prosty trick, aby przemycić młodemu człowiekowi równocześnie porcję warzyw. Krótko mówiąc, gdy ugotuję rosół, wszystkie warzywa (marchewki, pietruszkę, seler, pora) miksuję na gładki krem i dodaję do pomidorowej. Dzięki temu prostemu zabiegowi zupa nie tylko staje się przyjemnie gęsta , ale i zdrowsza.
Nie ma mowy o wyławianiu warzyw przez nieletniego konsumenta. Czy chce, czy nie, zjada wszystkie jarzyny jak leci, do tego z wielkim apetytem!
Zupa pomidorowa (dla Tadka Niejadka) Składniki- mięso na rosół - wołowina z kością, kurczak (ok.1/2 kg)
- marchew - 3 szt
- pietruszka - 1 duża szt
- seler - 1/3 szt
- por - 1 szt
- ziele angielskie - 2 szt
- liść laurowy - 2 szt
- pieprz ziarnisty - kilka ziaren
- sól - do smaku
- sok pomidorowy - 1l
- przecier pomidorowy - 3 łyżki
- śmietanka kremówka - 1/4 szklanki, opcjonalnie
Do garnuszka wlej ok. 1 l zimnej wody, do środka włóż mięso, obrane warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, w razie konieczności dolej nieco więcej wody.
Ugotowany wywar przelej przez sitko. Do rosołu dolej sok pomidorowy, dodaj przecier, wymieszaj.
Wszystkie warzywa zmiksuj na gładkie puree (najłatwiej zrobić to w blenderze, dolewając do warzyw trochę płynu z zupy, aby całość łatwiej się miksowała), wlej do zupy. Zagotuj, dodaj śmietankę, przypraw do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem.