Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru

Wolnowar to teraz mój ulubiony sprzęt. Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam!

Zdjęcie - Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki (na 8 porcji)
500 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1pietruszka
2 ziemniaki
1-2 listki laurowe
kilka gałązek natki pietruszki
parę ziarenek pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 litra wywaru lub bulionu drobiowego (6 szklanki)
śmietana 18%


przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko zrumienić cebulę - na małym ogniu, żeby nie przypalić. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię dolać nieco oliwy i podsmażyć pieczarki - można to robić partiami, tak aby nie puściły zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania pieczarki trochę posolić i popieprzyć. Pieczarki, cebulę , marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 6 do 8 godzin lub 3-4 godziny na ustawieniu high. Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić sola, pieprzem. Można dodać nieco śmietany. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Zdjęcie - Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa grzybowa z kurek na rosole
5

Zupa grzybowa z kurek na rosol…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Zupa grzybowa z brie

Zupa grzybowa z brie

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa grochowa

Zupa grochowa

aronia aronia
Wiem co jem

Zupa z fasolą i mięsem mielonym
1

Zupa z fasolą i mięsem mielony…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana

Zupa fasolowa z podsmażaną bru…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krem z batatów z salsą mango

Krem z batatów z salsą mango

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Najlepsza grochówka
2

Najlepsza grochówka

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty n…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantny kapuśniak z wkładką

Pikantny kapuśniak z wkładką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z pieczonej marchewki

Krem z pieczonej marchewki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Rosół mocno imbirowy
1

Rosół mocno imbirowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa z białych warzyw z płatkami migdałów według Katarzyny Bosackiej

Zupa z białych warzyw z płatka…

Beti Beti
kruche babeczki