Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem i kolendrą

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem i kolendrą

W "Kuchni" zainteresował mnie przepis na marchewkowe pierwsze danie. Kupiłam dwa pęczki marchwi, korzeń imbiru, kolendrę i ugotowałam wielki gar smakowitej pomarańczowej zupy.

Zdjęcie - Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem i kolendrą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa marchewkowo - pomarańczowa z kolendrą i imbirem

2 duże cebule

12 dorodnych marchewek (2 pęczki)

6 łyżek oliwy

10 cm korzeń imbiru

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 l bulionu z warzyw

skórka otarta z 2 pomarańczy

pół litra soku wyciśniętego z  pomarańczy

sól, pieprz

sos kolendrowy: 2 pęczki świeżej kolendry, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz

Warzywa obrałam, pokroiłam. Na oliwie w garnku przesmażyłam kawałki marchewek, imbiru, cebuli oraz zmielone przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlałam bulion. Zupę gotowałam przez 20 minut. Po ostudzeniu wyjęłam część marchewek, większość zmiksowałam. Dodałam sok pomarańczowy i kawałki marchewek. Doprawiłam zupę solą i pieprzem. Podgrzałam wszystko razem.

W dzbanku zmiksowałam świeżą kolendrę wraz z oliwą. Doprawiłam sos solą i pieprzem.

Na talerze nałożyłam zupę. Na wierzchu zrobiłam kleks z kolendrowej oliwy. Można ew. dodać odrobinę gęstej śmietany.

* źródło - majowa "Kuchnia"

Kategorie przepisów